Kristian

Kristian er 13 år og spiss på fotballaget. Da han var yngre, hadde han problemer med å sovne på kveldene. I dag går det bedre.

KRISTIAN OM ADHD

Jeg pleier å si at jeg har problemer med å sitte stille. For meg betyr ADHD at man har ulike behov. For eksempel at man har problemer med enkelte ting. Mamma sier at hun alltid har visst at jeg har ADHD. Hun merket ganske raskt at jeg hadde problemer med å roe meg ned."Jeg har aldri vært en slik som gaper og bråker."

Når har du problemer med å sitte stille?

Å sitte stille i en halvtime i klassen er helt OK. Men så får jeg problemer med å konsentrere meg. Jeg vil helst bare løpe ut. Men vi tar ofte pause mellom timene, så da går det greit. Da jeg var yngre, gikk jeg i en mindre klasse. Vi var bare noen få i klassen. Det var bra, ikke så mange krav. Det var roligere. Jeg fikk mye hjelp.

Klasserommet så helt vanlig ut. Men det var også et lite rom inni klasserommet. Der kunne man sitte om man hadde problemer med et spesielt fag, eller om man hadde bråket. Man kunne alltid gå inn dit. I det lille rommet var det alltid mer behagelig. Nesten i hver time var det noen som ble sinte. Noen ganger var det meg.

Liker du best når det er stille?

Det avhenger av hvilket humør jeg er i. Er jeg i godt humør, liker jeg at det er mye lyd.

Hvordan fungerer ting i dag?

Det går greit på skolen. Men læreren er rar. Han forstår ikke. Jeg har problemer med skrivingen. Jeg kan jo skrive, så klart, men hendene henger liksom ikke med. Det går for fort i hjernen. Nå har jeg fått datamaskin på skolen som jeg kan skrive på.

Går det bedre å skrive på datamaskin?

Ja, det går raskere og gjør det enklere for meg. Men jeg bruker den likevel ikke så ofte. Det er OK. Det er litt slitsomt å bruke den også, for alle sitter og følger med når jeg skriver. Jeg får ikke så mye ro da. Vi måtte mase kjempemye for at jeg skulle få datamaskin. Det synes jeg er dumt. Skolen burde ordne det uten at man skal trenge å mase.

Får du annen støtte på skolen?

Ikke så mye. Jeg skulle gjerne hatt mer. For eksempel med hjelp med leksene mine. Jeg har ofte problemer med å konsentrere meg når dagen er over. Jeg vil jo gjøre leksene, men når siste time er over, vil jeg bare hjem og glemmer fort hvilke bøker som skal være med. Men nå har vi dobbelt sett med bøker, så da blir det lettere.

KRISTIAN OM VENNER

Jeg husker at jeg hadde problemer med venner da jeg var liten. Hvis vi spilte fotball og jeg tapte, kunne jeg bli forbannet og bare spille videre. Ellers ble jeg ikke så ofte sinna. Jeg har aldri vært en slik som gaper og bråker. Men jeg har alltid hatt lett for å knytte kontakter. Vi var i Venezuela for noen år siden, jeg var kanskje åtte år. Jeg fikk masse venner der, selv om jeg ikke kunne snakke med dem. Jeg spilte fotball og fant på ting med dem.

Hvordan er det med venner på skolen?

Jeg pleier å være med en eller flere en stund. Og så bytter jeg. Akkurat nå har jeg flere venner. Mamma har syntes at det er litt dumt at jeg ikke har hatt en bestevenn. Men jeg vil heller være med flere forskjellige.

Er du som de andre?

Jeg går ikke akkurat rundt og tenker at jeg er annerledes, for det er jeg ikke. Men jeg har vel vært innom tanken. Jeg kan ikke helt forklare hvordan.

KRISTIAN OM FOTBALL

Jeg har blitt tatt ut på u-laget, altså utviklingslaget. Det er bare de beste som får være med der. Det var et mål for meg å komme med, og jeg har virkelig kjempet hardt på treningene. Nå spiller jeg tre ganger i uken og har kamper i helgene. Fotball er det eneste jeg har vært skikkelig god på.

Hvordan kjennes det?

Det er mest det at jeg alltid vil holde på, alltid vil spille.

Hva er det som er bra med fotball?

Jeg liker ikke når reglene endres. Det er kanskje derfor jeg liker fotball. Det er veldig klart hva man har lov til og ikke lov til.

Hvor spiller du på banen?

Jeg spiller i angrep og løper ikke så mye hjemover. Før var jeg en ganske dårlig taper. Nå er det mye bedre. Jeg har trent meg opp til å tåle å tape.

KRISTIAN OM SØVN

Tidligere hadde jeg store problemer med å sovne. Det kunne ta fire timer hver kveld. Jeg lå og tenkte på altfor mange ting.

Ble du ikke trøtt på skolen da?

Jo, det var ikke bra. Nå går det bedre. Men noen ganger er det vanskelig. For eksempel om jeg har sittet mye stille, kanskje, og spilt TV-spill i helgen. Når jeg har gjort ting og beveget på meg, er det lettere. Som når jeg har spilt fotball. Da sover jeg nesten alltid bra.

Har du noen metoder for å sovne?

Lukke øynene og ikke tenke. Det er det eneste som funker.

KRISTIAN OM MAT

For noen år siden gikk jeg flere kilo ned i vekt. Jeg hadde ikke appetitt. Jeg spiste frokost, men glemte ofte å spise på skolen. Hvordan kan man glemme å spise? Jeg merket liksom ikke at det var på tide å spise. Og noen ganger hev jeg i meg litt mat fordi jeg ville ut i friminuttet. Egentlig er det litt rart, for jeg liker mat og er ikke kresen.

Spiser du mer i dag?

Ja, nå er jeg mer bevisst på det. Jeg vet at jeg må spise. Mamma minner meg også ganske ofte på det. Og så får jeg spesielle næringsdrikker. De smaker nesten som smoothie og gir masse energi. Jeg pleier å ta én slik drikk før og én etter fotballen.

* PS. Tekstene tar utgangspunkt i typiske eksempler, ikke gjengivelser av virkelige hendelser. Guttene på bildene er bare modeller. 

Updated: 15-01-2016